Kl 10-20 (10-18) SE AVVIKENDE TIDER
menu

La barna kokkelere selv!

Vil ungene ha pølsefest hver dag? Det fins håp. Kokken Trym Johnsen Sibeko (14) gir deg sine favorittmiddager som barn fint kan lage selv.

– Sunn mat kan være veldig mye rart. Det handler mest om å spise variert, sier Trym Johnsen Sibeko (14).

Ti år gammel ga han ut Kokken Trym en kokebok for barn – og planen er selvsagt å bli profesjonell kokk. Han mener barn ikke blir tatt på alvor i matveien og altfor ofte blir avspist med pølser, pasta og ketchup.  

middag-barn-liker-kokken-trym

Dette er en av Tryms favoritter:

Oppskrift på fiskesuppe

Til 3–4 personer trenger du: 

 

middag-barn-liker-fiskesuppe

Slik lager du fiskesuppe: 

1. Skrell og vask gulrot, vask vårløk og blomkål. Skjær alt i skiver. Hvis du tar av en og en blomkålstilk, kan du dele dem også i to.

2. Finhakk gressløken, og ha den sammen med grønnsakene i en bolle inntil videre.

3. Lag 1 liter fiskekraft, da koker du opp 1 liter vann og har to terninger med fiskebuljong oppi og rører dem ut.

4. Ta en stor kjele, som er litt bred og vid, ha i 2 ss olje og skru på høy varme.

5. Fres alle grønnsakene i oljen og ha i laurbærblad, safran, saft fra en halv sitron, salt og pepper. La det frese i 2–3 minutter.

6. Ha i fiskekraft i kjelen, og la det koke opp.

7. Skru ned varmen til middels styrke, og la det småkoke i 5 minutter.

8. Ha i 3 dl matfløte og 2 ss crème fraîche/rømme. Rør rundt sånn at det blandes godt, men rør forsiktig så du ikke knuser grønnsakene.

9. Ha i fisken, og la den trekke i 5 minutter til, eller i 10 minutter hvis du har store stykker med fisk.

10. Smak til med mer salt eller pepper, og ha i rekene.

11. La rekene trekke i 2 minutter, og server, gjerne med bagetter.

Fiskesuppe er mild og fin i smaken, og bør bli hele familiens nye favoritt! Bon Apetit!

 

middag-ban-liker-hjemmelagde-fiskepinner2

Oppskrift på hjemmelagde fiskepinner

Alle barns favoritt! Med knuste tortillachips får de hjemmelagde fiskepinnene skikkelig krønsj også. Fiskepinner går som regel ned på høykant hos barna, og lager dere dem selv, blir de ekstra knasende gode!

Til 4 personer trenger du: 

Slik lager du hjemmelagde fiskepinner:

middag-barn-liker-fiskepinner-dyppe2

1. Skjær beinet langs midten av fisken bort.

2. Skjær fiskefileten i så store stykker du synes fiskepinnene skal være. Mine er cirka 2 x 5 cm, altså like tykke og like lange som to menneskefingre inntil hverandre til sammen.

3. Pisk 1 egg sammen med saft fra en halv sitron, pepper og salt (du trenger ikke salt hvis du bruker tortillachips, de er salte nok i seg selv).

4. Ha tortillachips eller cornflakes i en bolle og knus så fint du klarer, det skal være som litt grovt mel. Du kan bruke en kryddemorter eller en tresleiv. Du kan også kjøre det i en hurtigmikser, men da må du passe på at det ikke blir finmalt.

5. Skru kokeplata på middels varme og ha 2 spiseskjeer olje i en stekepanne.

6. Dypp fiskebitene i eggeblandingen, så ruller du hver bit godt inn i stekemelet, enten det er tortillachips eller cornflakes.

7. Legg fiskebitene i stekepanna, og stek dem 2 minutter på en side, de skal bli brune, men ikke brent. Skru ned varmen til lav varme. Snu fiskepinnene og stek i ca. 5 minutter til.

8. Hvis stekepanna blir helt tørr, kan du ha i et par skjeer med ekstra olje og riste litt på panna, slik at oljen sprer seg.

9. Server gjerne med kokte eller stekte poteter, og det er godt med revet gulrot eller kålrot til.

Oppskrift på Cæsarsalat

Cæsarsalat har blant annet kylling, bacon og krutonger, og har derfor både krønsj og smak!

middag-som-barn-liker-casarsalat2

Til 2 personer (middag) eller 4 personer (lunsj) trenger du:  

 

Dressing

 

Slik lager du Cæsasalat:

1. Du bør lage dressingen først. For at den ikke skal skille seg, er det viktig at alle råvarene har samme temperatur. Derfor er det lurt å ta ut alle ingrediensene og la dem stå på benken til de er like varme.

a. Rens og finhakk hvitløk. Skill eggeplommen fra eggehviten hvis du bruker egg, og finhakk ansjosfileten hvis du bruker ansjos.

b. Ha alle ingrediensene til dressingen i en hurtigmikser, unntatt olivenolje, salt, pepper og sukker. Kjør det til en glatt saus, eller ha alt i en bolle og mos det med en stavmikser.

c. Ha deretter i litt og litt olivenolje mens du fortsetter å kjøre det i hurtigmikseren eller bruker stavmikseren.

d. Når det er blitt en ganske tykk saus som er litt gul på farge, har du i salt, pepper og kanskje litt sukker (sukker er fint hvis du bruker sitronsaft i stedet for eggeplomme, ellers trenger du det ikke).

2. Sett en stekepanne på høy varme. Ha i en spiseskje olje. Når oljen er varm, har du i baconskivene. Stek dem et par minutter på hver side, sånn at de blir sprø. Ta baconskivene ut av panna og legg dem på en tallerken.

3. Skjær kyllingbryst i skiver, krydre med salt og pepper, og stek kyllingskivene til de er gjennomstekt.

4. Vask salaten, og tørk salatbladene. Riv av ett og ett blad og legg i en stor serveringsbolle.

5. Skjær de små tomatene i to og ha dem i salatbollen.

6. Ha litt dressing på salaten og tomatene. Spar litt dressing.

7. Så legger du de stekte kyllingskivene oppå salaten, deretter har du i bacon, og så tar du resten av dressingen på toppen.

8. Til slutt skjærer du tynne skiver av parmesanost, du kan godt bruke en ostehøvel og høvle skivene på toppen av salaten. Hvis du bruker krutonger, legger du 10–15 krutonger over.

9. Server gjerne med brød eller bagetter ved siden av hvis du ikke bruker krutonger.

Kilde: https://coop.no/obs/tips--rad/kjokkenutstyr--borddekking/5-sunne-middager-som-barn-liker/

Oppskriften er hentet fra boka «Kokken Trym – en kokebok for barn» av Trym Sibeko. Foto: Morten Brun

Publisert: 26.01.2018 10:08 Forfatter: Mette Olsen